Maan - Typologie in portretAarde - Typologie in portretZon - Typologie in PortretPluto - Typologie in portetSaturnusMars - Typologie in portet

Kunstschilder Janine BootOver Janine Boot

 

Wie is Janine Boot?

Geboren in 1969 met een grote fantasie heb ik in mijn jeugd eindeloos
veel tekeningen gemaakt. Om toch een vak te leren heb ik gekozen voor
de opleiding MTS voor Mode en Kleding in Amsterdam. Een hoog technisch, zakelijke, creatieve bodem waarmee ik vervolgens collecties heb mogen ontwerpen voor grootwinkelbedrijven.

Door de keuze om zelfstandig te gaan werken ben ik in opdracht exclusief maatwerk in avond-en bruidskleding gaan ontwerpen en vervaardigen. Het ontwerpen verplaatste zich in de jaren naar exclusieve interieurstukken in verlichting en meubels  e.d. tot volledige interieurs.

Naast mijn loopbaan in de mode en interieur heb ik mijn creatieve vaardigheden en materiaalkennis uitgebreid door gerichte cursussen te volgen aan de Amsterdamse Academie. In 2008 kwam het moment dat ik niet meer anders kon dan schilderen.

Zoekend naar onderwerpen van stillevens naar portretten ontdekte ik dat ik het portretteren van vrouwelijk schoon wilde uitdiepen. De bekende magisch realistische kunstschilder Peter van Oostzanen heeft mij in de afgelopen jaren technisch opgeleid in het werken met olieverf, laag over laag, in de techniek glaceren, het perspectief tekenen en kleurenleer.

Voor de diepgang in het karakter van het portret ben ik mij gaan verdiepen in de mythologie, psychologie, astrologie en daarnaast de gezichtsleer. Na een uitgebreide studie merkte ik op dat er bij deze verschillende theoriën veel overlappingen lagen. Uit al deze wetenschappen heb ik 8 archetypen psychologisch omschreven en in portret vasgelegd.

De diversiteit in karakters inspireerd mij. Zo zal ik altijd bij elk portret, vrij werk of in opdracht, de persoon vooraf uitvoerig annaliseren alvorens het op doek komt. Hier verbind ik het uiterlijk met het innerlijk.

 

Janine Boot